Nykypäivänä pyöriä löytyy joka lähtöön ja pääsääntöisesti ne on päältä katsottuna "ihan samanlaisia", mikä niissä on erona,kun hintaerot on noinkin huomattavat!!

Lähtökohtahan on pyöräilyssä kuin kaikessa muussakin,että hinta ja laatu kulkevat käsikädessä.

Ohessa hieman selvitystä eri pyörätyypeistä ja niitten käyttötarkoituksista.

Hybridi-pyörät ovat karkeasti sanottuna "entisiä retkipyöriä" tuunattuna tämän päivän tarpeisiin;Pyörät ovat alumiinirunkoisia suoratankoisia kulkuvälineitäjotka ovat joko varustettu lukittavalla joustokeulalla tai ns. jäykällä keulalla.Joustokeulainen pyörä nostaa ajoasentoa hieman pystymmäksi ja keula suodattaa mukavammin pienet "töyssyt"Jäykkäkeulaisen pyörän ajoasento on hieman urheilulillisempi l.matalampi.Hybridi-pyörät soveltuvat työmatkapyöräilyyn ja kuntoiluun ja varsinkin nestejarruisina mainiosti myös talvipyöräilyyn,kunhan muistetaan vaihtaa alle nastarenkaat.

Maastopyörät ovat nykyään joko ns. 29" tai 27.5": Pyörät on varustettu 100 mm:n lukittavilla joustokeuloilla, levyjarruilla ja 24,27 tai 30-vaiheisilla osasarjoilla. Käyttötarkoitus on yleispyörä "minne vain";hintaluokassa +-600 euroa yleispyöräksi vaihteleville alustoille,alle tonnin pyörät "kevyeen "maastokäyttöön ja yli tonnin kunnon maastokäyttöön. Tässä hintaluokassa osasarjat ovat täysin maastokelpoiset ja keulat pääsääntöisesti ilmapatruunoilla varusteltu. Alle tonnin pyörät ovat pääsääntöisesti teräsjousi-elastomeeri keuloja, jotka nekin alle tonnin hintaluokassa soveltuvat maastoon.

3-8 vaihteiset jalkajarrulliset citypyörät on tarkoitettu jo nimensäkin mukaan yleispyöräksi kaupunkikäyttöön ja lyhyemmille matkoille työmatkapyöräilyyn ja kuntoiluun. Pyörät ovat täysin varusteltuja ja "helppokäyttöisiä" ja lähes huoltovapaita;kerran vuodessa perushuolto ja omatoimisena huoltona: pyörän puhtaus,renkaissa riittävästi ilimoo ja ketjuihin kevyt voitelu.

Lasten- ja nuorisopyörien kohdalla huomioitava,että valittu pyörä on oikean kokoinen ja vastaa polkijan käyttötarkoitusta. Tässä apunasi on erikoisliikkeen ammattitaitoinen henkilökunta; meillä ei myydä vääränkokoista pyörää asiakkaalle.

Tämän päivän "buumiartikkeli"-Läskipyörät on oma lukunsa. Se on pyörä, jolla voi periaatteessa ajaa siellä, mistä ohjaintangon leveys antaa mahdollisuuden. Tämmöistä pyörää hankittaessa on hyvä muistaa vanha totuus: hyvää ja halpaa ei oo vielä keksitty!!!

Maantiepyörät on tarkoitettu puhtaaseen kuntoilu- ja kilpailukäyttöön ja ajoalustaksi maantie. Tarjonta on laaja ja jokaiselle löytyy sopiva ajokki kukkaron ja tarpeen mukaan. Maantiepyörien valiinnassa ammattiliikkeen apu on "korvaamaton", Nautittava ja omiin tarkoituksiin soveltuvan pyörän pyörän valinta ei ole varsinaista "rakettitiedettä", mutta oikean kokoisen ja tarpeisen pyörän valinnassa ei ammattiapu ole ainakaan pahaksi. Runkokorkeuden valinta onnistuu kotikonstein mittaamalla tarkasti jalan sisämitta ja kertomalla se 0.65:llä;siitä löytyy suuntaa-antava rungon korkeus. Kuitenkin ylävartalon ja käsien pituus vaikuttaa muihin valintakriteereihin ja siinä paras ja oikea mitoitus löytyy vain ammattiliikkeen mittalaitteella;Meiltä löytyy ainut oikea Shimano Bike-Fitting mittalaite,jolla pystytään valitsemaan sinulle merkkikohtainen oikean mitoituksen omaava maantiekiitäjä. Ja ihan pienenä vinkkinä, varsinkin vähemmän ajaneille ja aloittejoille: TUHANNEN EURON PYÖRÄLLÄKIN PYSTYY ALOITTAMMAAN LAJIN!!!

Aika-ajo ja triathlon-pyörät ovat puhtaita lajipyöriä;harkitettasi ko.lajin ajokkeja,käänny ammattiliikkeen ja/tai lajiseuran puoleen.Oikea tieto ja taito on tässä tapauksessa avain asemassa. Kuopiossa lajin seuroja ovat Aqua-Terra ja Kututriahtlon;osoitteet löydät Gooclesta.

Tänä päivänä kovassa suosiossa olevat cyclocrossarit ovat maantiepyöriä "tuunattuna" laajempaan käyttötarkoitukseen; Runkokolmio on lähes maantiepyörämitoitusta,etuhaarukan kulma ei ole ihan niin jyrkkä kuin puhtaisssa maantiekiitäjissä(helpompi käsittely esim. kaupunkiolosuhteissa),haarukoitten leveämmät välit mahdollistavat leveämpien renkaitten käytön ja lokareitten ja tavaratelineitten asennuksen. Samoin välityssuhteet eivät ole yhtä "tiukat" kuin lajipyörissä. Cyclocrossarit soveltuvat työmatkakäyttöön,kuntoiluun ja levyjarrujen ansiosta ympärivuotuiseen käyttöön. Samoin ko. pyörät soveltuvat hyvin"rospuuttokelin" treenipyöräksi maantiekuskeille. Näitten pyörien valinnassa pätevät samat säännöt kuin puhtaissa maantiekiitäjissä.

PYÖRÄILY ON HAUSKA JOKAISEN SAAVUTETTAVISSA OLEVA HARRASTUS,kunhan muistetaan terveen maalaisjärven käyttö ja tarvittaessa käännytään ammattiliikkeen puoleen.

TERVETULOA PALVELTAVAKSI!!

Puijon Puöräpisteen pojat

Ps.Meillä ei ole ostopakkoa, ilmaisia neuvoja ja vinkkejä saa,kunhan vaan pyytää;tulemalla liikkeellemme,soittamalla 017-2633273 tai sähköisesti info@puijonpyorapiste.fi.