Valikko Sulje

PYÖRÄN VALINTA

Pyörän hankkiminen alkaa käyttötarkoituksesta. Missä pyörällä ajetaan, kuinka paljon ja miten kovaa vauhtia? Eri pyörillä on erilaisia ominaisuuksia riippuen siitä, onko malli tarkoitettu kaupunkiajoon, maanteille vai esimerkiksi metsäpoluille.

Jotkin mallit ovat monipuolisia joka paikan pyöriä toisten ollessa suunniteltu tiettyyn rajattuun käyttötarkoitukseen.

Toinen tärkeä pyörän valintakriteeri on rungon koko. Oikean kokoisella pyörällä ajaminen on sekä mukavaa että turvallista. Erityisesti lapsen pyörässä rungon pitää olla sopivan kokoinen.

Kolmas pohdittava seikka on hinta. Materiaaleissa ja ominaisuuksissa voi olla paljonkin eroja eri valmistajien välillä. Tässä kohtaa kannattaa lähteä paikan päälle liikkeeseen, sillä varteenotettavia vaihtoehtoja eri hintaluokissa on yleensä useita. Kyse on investoinnista pitkäksi aikaa eteenpäin, sillä kunnolla kasattu ja säännöllisesti huollettu pyörä palvelee vuosia.

Hybridipyörät

Hybridipyörät ovat alumiinirunkoisia suoratankoisia kulkuvälineitä, jotka on varustettu joko lukittavalla joustokeulalla tai ns. jäykällä keulalla. Joustokeulainen pyörä nostaa ajoasentoa hieman pystymmäksi ja keula suodattaa mukavammin pienet töyssyt.

Jäykkäkeulaisen pyörän ajoasento on hieman matalampi. Hybridipyörät soveltuvat työmatkapyöräilyyn ja kuntoiluun. Nestejarruisina ne sopivat mainiosti myös talvipyöräilyyn, kunhan alla on nastarenkaat.

Maastopyörät

Maastopyörät ovat kooltaan joko 29 ” tai 27.5 “. Pyörät on varustettu 100 mm:n lukittavilla joustokeuloilla, levyjarruilla ja 24-, 27- tai 30-vaiheisilla osasarjoilla. Käyttötarkoitus on yleispyörä mihin vain ympäristöön, vaihteleville alustoille tai kokonaan maastoon.

Kalleimmissa malleissa osasarjat ovat täysin maastokelpoiset ja keulat pääsääntöisesti ilmapatruunoilla varusteltu. Edullisemman hintaluokan pyörät ovat pääsääntöisesti teräsjousi-elastomeeri keuloja, jotka nekin soveltuvat maastoon.

Maantiepyörät

Maantiepyörät on tarkoitettu puhtaaseen kuntoilu- ja kilpailukäyttöön ajoalustanaan maantie. Maantiepyörien valinnassa ammattiliikkeen apu on korvaamaton, sillä vasta oikeankokoisella pyörällä ajaminen on nautinnollista. Runkokorkeuden valintaan saa suuntimia mittaamalla tarkasti jalan sisämitta ja kertomalla se 0.65:llä.

Ylävartalon ja käsien pituus kuitenkin vaikuttaa muihin valintakriteereihin, ja siksi paras ja oikea mitoitus löytyy vain ammattiliikkeen mittalaitteella. Meiltä löytyy ainut oikea Shimano Bike Fitting -mittalaite, jonka avulla pystymme valitsemaan jokaiselle ajajalle merkkikohtainen oikean mitoituksen omaava maantiekiitäjä.

Gravelpyörät

Gravelpyörät ovat maantiepyöriä tuunattuna laajempiin käyttötarkoituksiin. Etuhaarukan kulma ei ole ihan niin jyrkkä kuin puhtaissa maantiekiitäjissä, jolloin pyörää on helpompi käsitellä kaupunkiolosuhteissa. Haarukoiden leveämmät välit mahdollistavat leveämpien renkaitten käytön ja lokasuojien ja tavaratelineiden asennuksen.

Gravelpyörät soveltuvat työmatkakäyttöön, kuntoiluun ja levyjarrujen ansiosta ympärivuotuiseen käyttöön. Samoin pyörät soveltuvat hyvin rospuuttokelin treenipyöräksi maantiekuskeille.

Lasten- ja nuorisopyörät

Lasten- ja nuorisopyörien kohdalla on erityisesti huomioitava, että valittu pyörä on oikean kokoinen ja vastaa polkijan käyttötarkoitusta.Tässä apunasi on erikoisliikkeen ammattitaitoinen henkilökunta ‒ meillä ei myydä vääränkokoista pyörää asiakkaalle.